Orthodontie

​Orthodontie zorgt ervoor dat scheve tanden een mooie en rechte rij vormen door middel van een beugel of blokjes. Een orthodontische behandeling is niet enkel van belang voor een mooi gebit. Een verkeerde stand van de tanden kan namelijk problemen veroorzaken op het vlak van de uitspraak, de spijsvertering en zelfs de ademhaling.

De verplichte ziekteverzekering betaalt je een deel terug voor orthodontie. De Liberale Mutualiteit voorziet een extra bedrag bovenop de tussenkomsten van de verplichte ziekteverzekering. ​​​​​​​​​​​​​​​​

​Bij de Liberale Mutualiteit ontvang je een vaste tussenkomst van 372 euro voor een gewone orthodontische behandeling. Je ontvangt deze tussenkomst in twee schijven van 186 euro. Deze tegemoetkoming komt bovenop de terugbetaling door de verplichte ziekteverzekering.

Heb je een ingrijpende en langdurige behandeling nodig? Dan kan de Liberale Mutualiteit in uitzonderlijke gevallen een bijkomende tussenkomst van 372 euro voorzien. Hiervoor moet de Technisch Tandheelkundige Raad eerst zijn akkoord geven voor het verderzetten van de orthodontische behandeling.

Voorwaarden

• De orthodontische behandeling voldoet aan de criteria opgelegd door het RIZIV.
• Je hebt vooraf het akkoord van de adviserend arts van het ziekenfonds gekregen.
• Je dient de aanvraag tot tussenkomst in voor de 15de verjaardag van het kind.

Wat te doen?

Je hoeft zelf niets te doen. Je ontvangt automatisch de tegemoetkoming van 372 euro in twee schijven. Komt je kind in aanmerking voor de bijkomende tegemoetkoming van 372 euro? Dan moet de orthodonist je de nodige documenten bezorgen.