Meer nieuws

Nieuws

Psy-Go! helpt mensen die een moeilijke tijd doormaken met hun partner of worstelen met een relatiebreuk.​

​Over & out met je relatie?

Een expert aan het woord...

Diane De Buck is een psychologe bij Psy-Go! en helpt via deze dienst mensen die met vragen zitten over hun relatie, een moeilijke tijd doormaken met hun partner of worstelen met een relatiebreuk.

Een relatiebreuk, wat doet dat met iemand?

Diane: "Relatiebreuken zijn in eerste instantie onthutsend: ze gaan gepaard met een shock, ongeloof, gevoelens van woede, verdriet, schuldgevoel, opluchting of angst. De reacties zijn onvoorspelbaar en anders voor iedereen. Je kunt het vergelijken met het verwerken van een traumatische gebeurtenis of een overlijden: we kunnen niet voorspellen welke reacties of effecten zoiets teweeg zal brengen. Zo'n relatiebreuk treft ook je omgeving. Mensen rondom je hadden inmiddels een band met die persoon en verliezen dus ook iemand. Soms hebben die mensen een mening over je relatie of de breuk en of die al dan niet een goed idee is. Dit raakt mensen en kan in twee richtingen werken: zowel steunend als belemmerend."

Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Diane: "De cocktail van emoties na een relatiebreuk of tijdens een moeilijke fase in je relatie kan verwarrend en fysiek uitputtend zijn. Wanneer je niet kunt vertellen wat je precies voelt, probeer je best eerst je verschillende emoties voor jezelf in kaart te brengen. Soms helpt het om hiervoor een goede vriend of vriendin in te schakelen. Je kunt er ook over praten met een professional, die je kan helpen om je emoties te identificeren."

Dus, praten werkt?

Diane: "Niet iedereen staat altijd open om te praten en ieder heeft een eigen tempo. Het helpt wel veel mensen om met anderen of een hulpverlener hun emoties en gedachten te verkennen en in hun context te plaatsen. Zij kunnen je in eerste instantie een 'luisterend oor' bieden, advies geven en zorgen voor onmiddelijke ondersteuning wanneer je dat nodig zou hebben."

Waarom hebben mensen het moeilijk met een relatiebreuk?

Diane: "Mensen hebben de neiging toekomstplannen te maken en dromen te creëren met de andere in gedachte. Bij een relatiebreuk wordt alles plots onzeker. Zo krijg ik vaak de vraag: wat moet ik morgen doen? Moet ik plannen afzeggen of moet ik ze aanhouden in de hoop dat we weer samen zullen zijn?"

Wat doe jij als psycholoog wanneer je iemand aan de lijn krijgt die in zo'n situatie zit?

Diane: "Meestal luister ik en probeer ik de gevoelens en context van die persoon in kaart te brengen. Ruimte en tijd geven aan iemand met liefdesverdriet is belangrijk. Zelfs al geeft die persoon aan dat hij of zij op dat moment niets voelt bij de relatiebreuk en zich net daarom slecht voelt, is het toch belangrijk aan te geven dat hij of zij hierover met jou kan praten."

Er wordt wel eens gezegd dat mensen met liefdesverdriet soms heel lang blijven zoeken naar het "waarom".

Diane: "Dat is normaal. Je wilt begrijpen wat er fout gelopen is, wie de schuldige is, wat je anders had kunnen doen. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze hier niet te lang bij mogen stilstaan, of horen van hun omgeving dat ze het moeten laten gaan. Het ligt echter in de aard van de mens om de dingen te willen verklaren."

"Na een relatiebreuk kan het voelen alsof je een deel van jezelf kwijt bent."

Zo'n telefonisch gesprek met een psycholoog, hoe verloopt dat precies?

Diane: "Wij kunnen aan de hand van enkele vragen ontdekken hoe je naar jezelf, naar anderen, naar de wereld en naar relaties kijkt. Eens we kunnen inschatten hoe je als persoon in elkaar zit, kunnen we doorvragen naar je specifieke situatie. Afhankelijk van de moeilijkheden die je als koppel gekend hebt, wat er gebeurd is en hoe lang je relatie geduurd heeft, kan een psycholoog iemand helpen binnen diens persoonlijke beleving. Soms kan dit allemaal in één gesprek, maar vaak zijn er ook meerdere gesprekken nodig."

Kan je ons iets vertellen over de meest voorkomende struikelblokken bij het verwerken van een relatiebreuk?

Diane: "Sommige mensen hebben het na een relatiebreuk moeilijk met vertrouwen en met hun eigen identiteit. Ze vinden het vaak een uitdaging om iemand anders te vertrouwen, zeker als het vertrouwen in de beëindigde relatie geschonden werd."

Val je sowieso in een diepe put wanneer je relatie voorbij is?

Diane: "In een relatie creëer je een gedeelde identiteit: jullie levens lopen door elkaar, jullie delen dezelfde waarden en ideeën over het leven, en dezelfde doelen, interesses, een fysieke en/of emotionele band, maar ook vrienden, een woning, kinderen, familie, privé- of professionele projecten. Na een relatiebreuk kan het voelen alsof je een deel van jezelf kwijt bent en alsof je je ooit gedeelde leven moet afscheiden en opnieuw moet opbouwen. Iedereen gaat hiermee om op zijn eigen manier, de ene al wat gemakkelijker dan de andere. Belangrijk hierbij is te beseffen dat iedereen anders is en het normaal is dat je hier op je eigen manier mee om probeert te gaan."

Heb je nog een laatste tip voor mensen met liefdesverdriet of die momenteel een moeilijke periode in hun relatie doormaken?

Diane: "Zelfzorg en het toelaten van ondersteuning zijn belangrijk in zulke situaties. Vraag je af wie of wat er aanwezig is in je leven en waar je gewoonlijk op hulp en steun kan rekenen. Neem de tijd en heb wat geduld met jezelf om de relatiebreuk of de situatie te vatten. Sporten, buiten zijn, je omringen met mensen die er voor je zijn, een brief schrijven naar je (ex-)partner zonder die te versturen, een reisje doen of verlof nemen, eens goed uithuilen of orde scheppen in je leven zijn zaken die je daarbij kunnen helpen. Laat je ook zeker niet afschrikken door (relatie)therapie. Is de drempel toch te hoog? Probeer dan eens te bellen naar Psy-Go!."

Surf naar www.lm.be/NL/Psy-Go voor meer informatie!​