Borstvoedingspremie

borstvoeding.jpgVerwacht je binnenkort een kindje? Dan heb je misschien al nagedacht over de voeding die je je baby zal geven.  Overweeg je borstvoeding? Dat is goed nieuws want LM Plus geeft een borstvoedingspremie tot 375 euro.

Voorwaarden

  • Als je lid bent van LM Plus en borstvoeding geeft, krijg je een vergoeding van 125 euro per periode van twee maanden borstvoeding, voor een maximum van zes maanden. Dit betekent dat de premie tot 375 euro kan oplopen!
  • Krijg je een meerling, dan ontvang je de premie zoveel keren als er kinderen zijn die borstvoeding krijgen. 
Wat te doen?

  • ​Laat het attest​ invullen door je huis- of kinderarts, je gynaecoloog, de medewerker van Kind en Gezin of de vroedvrouw en bezorg het terug aan je kantoorbediende.​
  • Het attest bevestigt dat het kind meer dan twee maanden, vier maanden of zes maanden borstvoeding gekregen heeft.
Waarom borstvoeding geven?
Borstvoeding beschermt de baby tegen verschillende infecties zoals diarree, middenoor- en hersenvliesontsteking en voorkomt allergieën, maag- en darmproblemen. Het zuigen aan de borst draagt ook bij tot het ontwikkelen van de kaak- en tonspieren van de baby. Mogelijk biedt borstvoeding ook bescherming tegen wiegendood, suikerziekte en overgewicht. 

Maar ook jij, als moeder, hebt voordeel bij borstvoeding geven: de melk is altijd klaar en op juiste temperatuur, borstvoeding geven beschermt tegen postnatale bloedingen en draagt bij tot een vlugger herstel van je baarmoeder. Je bereikt bovendien veel sneller opnieuw je oorspronkelijke gewicht. Als je minstens 3 maanden borstvoeding geeft, dan vermindert ook de kans op premenopauzale borst- en eierstokkanker. 

Soms loopt borstvoeding niet meteen van een leien dakje. Roep dan zeker de hulp in van een lactatiekundige​. Zij geeft advies, biedt een individuele begeleiding en kan je helpen bij aanlegproblemen, borstweigeren, pijnklachten, borstontstekingen, onvoldoende of overmatige melkproductie, kolven van moedermelk, enz. 
Voor de geboorte kun je ook terecht bij de lactatiekundige voor meer informatie over borstvoeding na borstchirurgie, borstvoeding bij het gebruik van geneesmiddelen, enzovoort.​