Psy-Go!

Psy-Go! is de gratis psychologische begeleiding op afstand voor leden van LM. Een team van ervaren, gediplomeerde psychologen staat klaar om te luisteren naar je problemen en je op een professionele manier te helpen.
​​

​Aan het woord: Iris, klinisch psychologe bij Psy-Go!


Als je naar Psy-Go! belt, krijg je misschien wel Iris aan de lijn. Iris (41) is klinisch psychologe en coördinator van Psy-Go!. Ze stuurt het psychologenteam aan en beantwoordt zelf ook oproepen.Gratis, maar niet ‘gratuit’
Wat doen wij bij Psy-Go!? In het algemeen kun je stellen dat wij mensen helpen bij het overwinnen van hindernissen in het leven. We laten mensen op adem komen, en zoeken samen naar manieren om met moeilijkheden om te gaan. Het spreekt voor zich dat dit iedere keer anders is, want geen persoon of situatie hetzelfde. Onze dienst is gratis voor de leden van LM, maar dat wil niet zeggen dat onze hulp ‘gratuit’ is. Alle medewerkers van Psy-Go! zijn klinisch psychologen met praktijkervaring in hun vak. Het is dus meer dan enkel een luisterend oor. Mijn collega’s en ik zijn ook allemaal gebonden aan het beroepsgeheim en zullen dus nooit persoonlijke informatie over jou doorspelen, ook niet aan je ziekenfonds.

Altijd bereikbaar, nooit opdringerig
Bij Psy-Go! houden we niet van bandwerk. Het verloop van een contact ligt nooit op voorhand vast. Het eerste gesprek is vooral verkennend. Soms volstaat zo’n eerste gesprek en voelt iemand zich al heel wat beter omdat hij of zij samen met een neutrale buitenstaander de dingen op een rij heeft kunnen zetten. Zo niet is het aangewezen om een traject van een zestal sessies op te starten. Maar we dringen nooit iets op: het is jouw beslissing.

Als we starten met een traject, dan prikken we een datum en uur voor het volgende gesprek. Maar we zijn flexibel: wil je toch vroeger bellen omdat je het heel moeilijk hebt of omdat er iets gebeurd is, doe dat dan gerust. Wanneer we vinden dat je nood hebt aan meer gespecialiseerde of extra hulp kunnen we je steeds goed en gericht doorverwijzen naar een deskundige in je buurt.

Denk nooit: ze begrijpen het toch niet
Wij krijgen bij Psy-Go! te maken met alle mogelijke grote en kleine problemen die in een mensenleven aan bod komen. Niets is ons vreemd. Veel voorkomende thema’s zijn spanningen in de familie, de balans privé-werk, stress, opvoeding, liefde, verlies, dood, eenzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, depressie, geldzorgen… Denk nooit: die psycholoog zal het toch niet begrijpen.
We krijgen vaak te maken met mensen voor wie het te veel is, die op zijn. Als je kijkt naar de verschillende rollen die mensen vandaag hebben en hoe we die ook nog eens allemaal perfect willen vervullen, is dat niet zo verwonderlijk. We willen goed presteren op het werk, een bloeiend sociaal leven, trainen voor die marathon, een gedroomde moeder en dochter zijn, een begrijpende en knappe partner, een toffe vriendin... Wat mensen allemaal combineren! Mensen moeten niet alleen erg veel, ze willen ook veel.

Drukke tijden, drukke mensen
​Maatschappelijke evoluties zie je op veel verschillende manieren terugkomen in de problemen en verhalen van mensen. Zo is ook de invloed van internet, smartphones en andere technologie niet te onderschatten. Neem nu een middagpauze. Voorheen was dat een echte pauze. Je at je boterhammen en praatte een beetje met de collega’s. Nu ga je tegelijkertijd ook vanalles checken en WhatsApp-berichten en e-mails beantwoorden. Echt ‘pauze’ of rust kun je dat niet meer noemen.

Stress, een veelkoppig beest
Veel mensen die we helpen, zeggen het vaak zelf al: ‘ik heb veel stress’. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Stress is namelijk een veelkoppig beest. Op zich is het niet slecht en soms zelfs nodig om mooie dingen te bereiken. Maar het kan ook een sluipend gif zijn. Mensen hebben eigenlijk twee systemen die afwisselend werken. Het ene systeem brengt ons op gang en het andere brengt ons tot rust. Als je voortdurend in actie bent, fysiek en/of in je hoofd, en je dat andere systeem zijn werk niet laat doen, krijg je een lichaam uit evenwicht. Laat je je lichaam lang genoeg draaien in een systeem zonder rust, dan krijg je een uitgebrand lichaam.

Psy-Go!: drie drempels in één klap
We krijgen behoorlijk wat oproepen binnen bij Psy-Go!, maar als je het naast de cijfers legt van mensen die het psychisch moeilijk hebben, dan zou je er nog meer verwachten. Het gaat de goede richting uit, maar voor veel mensen betekent het nog steeds een grote stap om hulp te zoeken voor emotionele kwesties. Met Psy-Go! werken we in één klap alvast drie drempels weg: je hoeft je niet te verplaatsen, er zijn quasi geen wachttijden en, last but not least, het kost niets. Daardoor bereiken we heel wat mensen die anders nooit bij een psycholoog zouden aankloppen. Dat vind ik fantastisch en hoopgevend. Ik hoor van die mensen die voor het eerst in hun leven met een psycholoog praten: ‘ het viel wel heel goed mee’, of ‘het is de eerste keer dat ik dit tegen iemand vertel’, en ‘ik had niet verwacht dat ik zo vlot kon praten over mijn problemen’.

Nee, je stelt je echt niet aan
Eens mensen die eerste stap zetten, zijn ze veel sneller geneigd om later terug te bellen. Niet enkel in een moment van crisis of paniek maar ook wanneer ze even hun hart willen luchten. Het zou fantastisch zijn als mensen begrijpen dat wij ook daarvoor zijn. 

Het is begrijpelijk dat mensen vooral bellen op crisismomenten maar toch zou ik iedereen willen uitnodigen om onze hulp ook in te roepen als ze bijvoorbeeld nood hebben om de dingen op een rijtje te zetten. Wacht niet tot de emmer overgelopen is. Velen doen dat toch omdat ze niet ‘flauw’ willen doen. Aan hen zeg ik: nee, je stelt je echt niet aan.

Ik doe mijn job heel graag
Ik vind het een voorrecht dat ik die persoon aan de andere kant van de lijn mag zijn die op een open en niet-veroordelende manier luistert. Vrienden vragen me wel eens of ik zelf niet neerslachtig word door dagelijks mensen met problemen te helpen. Het lijkt soms alsof er rond psychologische hulp een waas van kommer en kwel hangt. Dat is jammer. Toegegeven, het is soms heftig, maar ik zie evengoed vaak mooie en hoopgevende dingen gebeuren. Als je merkt dat mensen weer verder op weg kunnen, mede door de vragen die je stelt en de raad die je geeft, is dat geweldig. Het is ook leerrijk om je in te leven in de gedachtewereld van iemand die helemaal anders is dan jijzelf. Het risico van lang in het vak te zitten is denken: ‘aha, dat ken ik al’. Maar daar mag je niet intrappen; als je werkt met mensen is het altijd opnieuw anders. Geen twijfel: ik doe mijn job heel graag.