Europese ziekteverzekeringskaartDe Europese verzekeringskaart (EZVK) bewijst dat je in orde bent met de verplichte ziekteverzekering.

De kaart is enkel bruikbaar als je tijdelijk in het buitenland verblijft. De reden van je verblijf (vakantie, werk, studies, …) speelt geen rol.

Als je medisch noodzakelijke zorg geniet, geeft de EZVK recht op de terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds.

europese ziekteverzekeringskaart.jpgDe EZVK is geldig in volgende landen: Australië, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen,Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Macedonië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Aanvragen?

Als je tijdelijk naar het buitenland gaat kan je een EZVK aanvragen in je kantoor of via e-loket (via www.lm.be).  Leden die 2 jaar na elkaar een EZVK hebben aangevraagd, krijgen automatisch een nieuwe EZVK toegestuurd.

EZVK vergeten? 

Via de alarmcentrale van MUTAS kan je een vervangdocument voor de EZVK vragen wanneer je effectief medische zorgen nodig hebt. De geldigheidsduur van de kaart is afhankelijk van de periode van verzekerbaarheid en bedraagt maximum 2 jaar. De EZVK is persoonlijk. Je dient voor iedere reisgenoot een kaart aan te vragen.

Hoe gebruiken?

• Opname in een openbaar ziekenhuis

Leg de EZVK voor aan de opnamedienst. Het ziekenhuis zal de kosten dan rechtstreeks verrekenen met het buitenlandse ziekenfonds. Vergeet niet om bij ziekenhuisopname binnen de 48 uur de alarmcentrale MUTAS te contacteren!

• Opname in een privaat ziekenhuis

Door private ziekenhuizen wordt de EZVK meestal niet aanvaard. In dat geval neem je onmiddellijk contact op met MUTAS.

• Ambulante verzorging

Zorg buiten het ziekenhuis zal in sommige landen gratis zijn op vertoon van de EZVK. Moet je toch betalen, dan kan je de rekening ter plaatse indienen bij een ziekenfonds. Op vertoon van je EZVK worden de kosten terugbetaald op basis van de plaatselijke tarieven.Of je kan na je terugkeer in België de originele facturen aan het ziekenfonds bezorgen.


Opgelet! In geval van geplande medische zorgen STEEDS de medische dienst van het ziekenfonds contacteren! Formulier S2 of S2+ dient op voorhand aangevraagd.

 

 ​