Agenda in je regio - Eeklo

Dementie en nU?

  • Maandag 30 september

    50 euro

    Eeklo

  • 30

Zorgen voor een persoon met dementie. Zorgen voor jezelf

“Ik heb nood aan iets meer dan alleen maar een gesprek. Ik ben op zoek naar een strategie om helder te zien in mijn situatie, maar het heeft me tijd gekost om daarvoor uit te komen,” geeft Albert toe. Zijn echtgenote woont nog thuis en de stap naar een woonzorgcentrum (rusthuis) ligt moeilijk.

“De balans tussen wat ik aankan en wat ik geef in de zorg voor mijn moeder is soms zoek,” zegt Chantal die al twee jaar mantelzorger is.

In Vlaanderen woont bijna 70 % van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een vorm van dementie zijn er vaak tal van vragen: Ben ik als mantelzorger goed bezig? Hoe reageer ik best op bepaald gedrag? Wat is er mogelijk op vlak van zorg, tegemoetkomingen, …? Hoe lukt het om te zorgen voor de persoon met dementie en toch ook te zorgen voor mezelf? Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen. 

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om: 
meer te weten over dementie, de impact ervan op de persoon met de ziekte en op jou als mantelzorger, hoe ermee omgaan en de bestaande ondersteuningsmogelijkheden;
beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

In deze cursus richten we ons naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. We doen dit door middel van:
het aanbieden van vijf bijeenkomsten voor een vaste groep van maximaal vijftien personen;
het meegeven van kennis, vaardigheden en inzichten;
het stilstaan en nadenken over de behandelde onderwerpen, samen met andere mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie.

Gratis kennismakingssessie op maandag 30 september 2019 van 13u30 tot 16u30.

De cursus loopt verder op maandag 21 oktober 2019. De volgende sessies vinden plaats op 4 november, 18 november, 2 december en 16 december.​

AZ Alma, Ringlaan 15, 9900 Eeklo
50 euro voor 6 lessen (het boek Dementie en nU is inbegrepen in de prijs)
Als je lid bent van LM Oost-Vlaanderen, zal het ziekenfonds je de helft van het inschrijvingsgeld terugbetalen

Schrijf je in via de Dienst Maatschappelijk Werk van ons ziekenfonds op het nummer 09 235 72 85 of bij Stefanie Desmet op het nummer 09 310 10 77 of mail naar 
stefanie.desmet@azalma.be.