Meer nieuws

Nieuws

​Lemmieland opvolger van De LeketuinEeklo Lemmieland web.jpgMaandag gingen in Eeklo voor het eerst de deuren van Lemmieland open. Zestien kindjes krijgen er momenteel opvang. Sommigen zijn helemaal nieuw, anderen keren terug naar hun vertrouwde plek. Al ziet die er wel wat anders uit, want de crèche kreeg een metamorfose met een nieuwe naam, twee nieuwe begeleiders en een doelbewuste visie. Ann Savat die de crèche 15 jaar lang uitbaatte geeft om persoonlijke redenen de fakkel door aan LM Oost-Vlaanderen.

Er waait een nieuwe wind door de crèche in de Lekestraat in Eeklo. Tot voor kort stond deze kinderopvang bekend onder de naam De Leketuin. Toen Ann Savat een overnemer zocht, kwam de Liberale Mutualiteit in beeld. De crèche krijgt enkele aanpassingen om op korte termijn de capaciteit uit te breiden.

Cathy De Waele, algemeen directeur van LM Oost-Vlaanderen, is enthousiast over de overname. Na Zulte en Deinze is Eeklo de derde crèche die het ziekenfonds uitbaat. “Met de crèches van Lemmieland trekken we voluit de kaart van gezondheidspreventie. Verschillende studies maakten al duidelijk dat het loont om kinderen naar de opvang te sturen. Op een speelse manier leren baby’s en peuters er sociale vaardigheden en zijn ze volop in beweging. Doordat het ook positieve effecten oplevert naar gezondheid en welzijn op latere leeftijd, past dit helemaal in de visie die we als ziekenfonds willen uitdragen.”

Focus op fysieke en psychische gezondheid
Met een pedagogisch plan dat focust op beweging, voeding en geestelijke gezondheid wil het ziekenfonds het verschil maken tegenover andere kinderopvangverblijven. Cathy De Waele: “We willen van gezondheid een prioriteit maken. Zo passen we de nieuwe regels van de voedingsdriehoek toe op de verse voeding die we zelf bereiden in de opvang. Er zijn enkel gezonde tussendoortjes en wekelijks organiseren we een kook- of creamoment met de oudste kindjes rond thema gezonde voeding.”

Ook de psychische ontwikkeling van de kinderen wordt een belangrijk aandachtspunt in de werking. Bij Lemmieland zal psychologe Tine De Vos de kinderbegeleiders aansturen. “Kinderen krijgen hier de ruimte om zichzelf te zijn en zelfvertrouwen te ontwikkelen”, zegt De Vos. “Met specifieke spelmomenten en –technieken zullen ze geprikkeld worden met uitdagingen en stimuleren we hun sociale vaardigheden. Een kind kan en mag hier zichzelf zijn. Over hun vorderingen willen we nauw communiceren met de ouders.”

Lemmieland vind je in de Lekestraat 33 (bus 1) in Eeklo. Baby’s en peuters (0 tot 3 jaar) zijn elke weekdag welkom tussen 7u en 18u30. Vanaf maart komen er nieuwe plaatsen vrij. De crèche is een inkomensgerelateerde opvang, erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin. Verdere informatie via info@lemmieland.be​ of ter plaatse. 

Op de foto: van links naar rechts: kinderbegeleiders Thomas Hebberecht, Sigrid Vandenberghe, Kimberley Notte en Tine De Vos (coördinator Lemmieland). ​