E-attest

Vanaf 1 januari 2018 schakelen sommige huisartsen over op het ‘e-attest’ of digitale doktersbriefje. Het e-attest vervangt het papieren attest voor verstrekte hulp. De arts stuurt het e-attest zelf onmiddellijk naar je ziekenfonds. Enkele dagen later krijg je de terugbetaling op je rekening. Jij hoeft dus zelf niets meer te doen!


De bedoeling is dat de komende jaren zo veel mogelijk huisartsen en later ook andere artsen overschakelen op het e-attest. De arts kan (voorlopig) vrij kiezen of hij een e-attest geeft of een papieren attest.
​​​​​​​

Doordat de arts en je ziekenfonds digitaal in contact staan met elkaar, hoef jij niets meer te doen om de terugbetaling van je dokterskosten te krijgen. Een normaal doktersbezoek verloopt dan als volgt.

  1. Je gaat naar de huisarts of de huisarts komt bij jou op huisbezoek. Als de omstandigheden het toelaten (bv. een internetverbinding is noodzakelijk), kan de huisarts ervoor kiezen om een e-attest op te maken.
  2. Je betaalt het ereloon aan je huisarts.
  3. Je huisarts stuurt een e-attest naar je ziekenfonds.
  4. Je huisarts geeft je een ontvangstbevestiging. Dit papieren bewijsstuk is voor jou: je hoeft het niet binnen te brengen bij je ziekenfonds.
  5. Enkele werkdagen later ontvang je de terugbetaling van je ziekenfonds op je bankrekening.

Het is heel belangrijk dat je ziekenfonds over een correct en geldig bankrekeningnummer beschikt op het moment dat je arts een e-attest uitreikt.