Verhoogde tegemoetkoming

​Heb je een laag inkomen? Misschien heb je dan recht op de verhoogde tegemoetkoming. Met de verhoogde tegemoetkoming betaal je minder voor je gezondheidszorgen en kun je nog van andere financiële voordelen genieten.

Voor de toekenning van het recht op een verhoogde tegemoetkoming moet je voldoen aan een van deze 3 voorwaarden:

  • je ontvangt een specifieke uitkering;
  • je bent ingeschreven bij het ziekenfonds in een speciale hoedanigheid;
  • je vraagt de verhoogde tegemoetkoming aan op basis van een inkomensonderzoek.

Wanneer heb je recht?

De Liberale Mutualiteit brengt je steeds op de hoogte als je de verhoogde tegemoetkoming kreeg toegekend. Je ontvangt dan nieuwe blauwe klevers met een aangepaste code. Deze code staat onderaan de klever en eindigt steeds op 1 als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. Gooi de oude klevers weg zodat je steeds van je verhoogde tegemoetkoming geniet!

Hoe aanvragen?

Indien je uitkering of hoedanigheid recht geeft op de verhoogde tegemoetkoming hoef je niets te doen. Je krijgt de verhoogde tegemoetkoming automatisch toegekend en je ontvangt nieuwe blauwe klevers met een aangepaste code. Indien je een laag inkomen hebt, maar je komt niet in aanmerking voor de automatische toekenning, dien dan zelf een aanvraag in bij je plaatselijk kantoor.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​Welke uitkeringen geven recht op de verhoogde tegemoetkoming?

  • Leefloon of gelijkgestelde steun van het OCMW gedurende drie volledige en ononderbroken maanden.
  • Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of het gewaarborgd inkomen voor bejaarden (GIB).
  • Tegemoetkoming voor personen met een handicap. Dit kan zijn in de vorm van een integratietegemoetkoming, een inkomensvervangende tegemoetkoming of een tegemoetkoming hulp aan bejaarden.
  • Toeslag voor kinderen met een handicap of aandoening met een erkenning van minstens 66 % ongeschiktheid of 4 punten in de eerste pijler van de medisch-sociale schaal.