Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat u in orde bent met de verplichte ziekteverzekering. Deze kaart is geldig in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Australië en Macedonië. U moet de kaart bijhouden voor een tijdelijk verblijf in het buitenland, de reden van uw verblijf speelt weliswaar geen rol.
 
Als u medisch noodzakelijke zorg geniet, geeft de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) recht op de terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds. De EZVK dekt niet de geplande medische zorgen.
Door het voorleggen van de EZVK geniet u van dezelfde tarieven als een patiënt van het land waar u verblijft. De omvang van de terugbetaling zal blijven afhangen van het bezochte land, van het soort ziekenhuis of van de zorgverlener.
 
Hoe een EZVK aanvragen?
U kan de EZVK in uw mutualiteitskantoor aanvragen of via ons online kantoor op www.lm.be. Dit is niet echt noodzakelijk. Via de alarmcentrale MUTAS kan u ook een vervangdocument voor de EZVK aanvragen wanneer u ze echt nodig mocht hebben.
Aangezien de EZVK maximaal 2 jaar geldig is, is het niet vereist dat u voor elke reis een nieuwe EZVK aanvraagt. De geldigheidsduur staat vermeld op de EZVK.
 
Hoe een EZVK gebruiken?
è  Opname in een openbaar ziekenhuis : leg de EZVK voor aan de opnamedienst. Het ziekenhuis zal de kosten dan rechtstreeks verrekenen met het buitenlands ziekenfonds. U dient binnen de 48 uur de alarmcentrale Mutas te contacteren.
è  Opname in een privaat ziekenhuis : doorgaans wordt de EZVK niet aanvaard door private ziekenhuizen. U dient onmiddellijk contact op te nemen met Mutas.
è  Ambulante verzorging : op vertoon van de EZVK zal de zorg in sommige landen gratis zijn. Indien u toch moet betalen, dan kan u de rekening indienen bij een ziekenfonds. Op vertoon van uw EZVK zal men uw kosten terugbetalen op basis van de plaatselijke tarieven. Dit is echter niet verplicht. U kan ons na uw terugkeer in België de originele facturen bezorgen.
 
TIP
Als u vakantiebestemming buiten de voornoemde landen ligt, raden wij u aan om een persoonlijke reisverzekering af te sluiten.