Bril en/of lenzen

Je ziet niet goed en dat bezorgt je heel wat hinder in het dagelijks leven? Dan is het tijd om hier iets aan te doen! Gelukkig kun je deze ongemakken verhelpen met een bril of lenzen. Afhankelijk van het brilmontuur, de brilglazen, de sterkte van je bril of lenzen of de soort lenzen die je verkiest, kunnen de kosten voor een dergelijke aankoop hoog oplopen.

LM betaalt je maximaal 50 euro per jaar terug voor de aankoop van een brilmontuur, brillenglazen en/of contactlenzen. Als je dioptrie hoger is dan 4, kun je om de 3 jaar een extra tussenkomst van 50 % krijgen tot maximum 150 euro bij de aankoop van een volledige bril of lenzen.

Voorwaarden

 • De tussenkomst wordt verleend na indienen van een voorschrift van de oogarts samen met het aankoopbewijs van de opticien of het door de opticien ingevulde aanvraagformulier van het ziekenfonds.
 • Er is geen tegemoetkoming voor de aankoop van een zonnebril of van sierlenzen.
 • Het totale bedrag van de tussenkomst kan niet hoger zijn dan de totale gedragen kosten door het lid.

Wat te doen? 

Bezorg het voorschrift van de oogarts samen met het aankoopbewijs van de opticien aan je ziekenfonds. Je kunt ook een aanvraagformulier van het ziekenfonds laten invullen door de opticien en terugbezorgen.​​​​​​​​

​​​In bepaalde gevallen voorziet ook de verplichte ziekteverzekering  een tegemoetkoming. Je moet hiervoor wel aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen. De voorwaarden verschillen per leeftijdscategorie.  In volgende gevallen heb je recht op een tegemoetkoming.

Je bent jonger dan 18 jaar
 • Bij een eerste aflevering is er altijd een tegemoetkoming mogelijk.
 •  Er moet minstens twee jaar verstreken zijn sinds de vorige tegemoetkoming, tenzij je nieuwe dioptrie 0.5 of meer verschilt van je vorige dioptrie. In dat geval vervalt de wachttijd. 
 • De grootte van je dioptrie heeft geen belang.
Je bent tussen 18 en 65 jaar
 • Je dioptrie bedraagt minstens + 8.25 of -8.25 of het gaat om brilglazen met een medische filter met vooraf bepaalde absorptie van blauw licht. 
 • Er moet minstens vijf jaar verstreken zijn sinds de vorige tegemoetkoming, tenzij je nieuwe dioptrie 0.5 of meer verschilt van je vorige dioptrie. In dat geval vervalt de wachttijd.
Je bent ouder dan 65 jaar
 • Bij glazen voor meervoudig zicht (bifocaal, trifocaal of multifocale glazen): je dioptrie bedraagt minstens - 4.25 of + 4.25. 
 • Bij glazen voor enkelvoudig zicht (unifocale glazen): je dioptrie bedraagt minstens + 8.25 of -8.25 of het gaat om unifocale brilglazen met medische filter met vooraf bepaalde absorptie van blauw licht.
 •  Er moet minstens vijf jaar verstreken zijn sinds de vorige tegemoetkoming, tenzij je nieuwe dioptrie 0.5 of meer verschilt van je vorige dioptrie. In dat geval vervalt de wachttijd.
Hoeveel bedraagt de tussenkomst?  
 
​Soorten brilglazen ​Tegemoetkoming per glas
​Brilglazen met minstens -8,25 of +8,25 dioptrie (onafhankelijk van leeftijd) ​€ 78 - € 362
​Brilglazen voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar ​€ 43 - € 315
​Brilglazen voor 65-plussers ​€ 90 - € 315
​Brilglazen met medische filter voor blauw licht ​€ 162 - € 765

Wat te doen?
Vraag een voorschrift aan je oogarts en ga hiermee naar de opticien. Van de opticien ontvang je na betaling een getuigschrift van aflevering, ook wel bijlage 15 genoemd. Je moet dit getuigschrift zelf aanvullen en ondertekenen op de daarvoor voorziene plaatsen. Daarna bezorg je het voorschrift en het getuigschrift aan het ziekenfonds.​​