Tussenkomst verplichte verzekering

​Maagoperatie

Spreken we niet meer over overgewicht, maar over obesitas? Dan kan het mogelijk zijn dat bepaalde zorgverleners je aanraden om een maagoperatie te ondergaan. Hoeveel overgewicht je hebt, kan je achterhalen door je BMI te berekenen. Bij een BMI vanaf 30 lijd je aan obesitas.

Hoeveel je krijgt terugbetaald voor een maagoperatie, hangt af van de ingreep, het gebruikte materiaal en de bijkomende kosten die een dergelijke ingreep met zich meebrengt. Informeer vooraf bij je zorgverlener naar de kostprijs, de mogelijke terugbetaling en de supplementen die bij een dergelijke ingreep komen kijken.


Glutenvrij dieet

Omdat glutenvrije of bijzondere voeding duur uitvalt, voorziet de ziekteverzekering een tegemoetkoming van 38 euro per maand voor patiënten die behandeld worden voor coeliakie, dermatitis herpetiformis, gluten/gliadine-allergie of een graanmeel-allergie.

Daartoe moet een aanvraag ingediend worden bij de adviserend arts, voor de voeding coeliakie en dermatitis door de arts-specialist in gastro-enterologie, interne geneeskunde, pediatrie of dermatologie en voor de gluten/gliadine-allergie of graanmeel-allergie zonder gluten-allergie door een arts-specialist in interne geneeskunde, pneumologie of pediatrie.

De adviserend arts zal een toestemming afleveren voor een periode van 24 maanden die hernieuwbaar is door de behandelende arts (huisarts of specialist).​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​