Begeleiding voor en na de bevalling

Je bent zwanger? Dan doe jij misschien ook een beroep op perinatale kinesitherapie. Deze vorm van kinesitherapie bestaat uit de begeleiding van (toekomstige) moeders voor en na de bevalling.

Tijdens de prenatale kinesitherapie krijg je een voorbereidig op de bevalling, waarbij je ademhalings- en onspanningstechnieken krijgt aangeleerd. Je kunt de kinesitherapeut ook aanspreken over lichamelijke ongemakken (voornamelijk rug- en bekkenklachten) die zich kunnen voordoen tijdens de zwangerschap.

De zwangerschap en bevalling hebben een niet te onderschatten impact op het lichaam van de vrouw: een verzwakking van bekkenbodem-, buik- en rugspieren is onvermijdelijk. Na een rustperiode van 6 à 8 weken nadat je bevallen bent, ben je voldoende hersteld en klaar voor een postnataal oefenprogramma, dat onmisbaar is om de verzwakte spiergroepen opnieuw te verstevigen. ​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​

Voor perinatale kinesitherapie betaalt de verplichte ziekteverzekering 9 kinesitherapieprestaties per zwangerschap terug.

Wat te doen?

Bezorg het getuigschrift van verstrekte hulp dat je tijdens of na de behandeling van de kinesitherapeut krijgt aan je ziekenfonds.